Friday, September 20, 2013

Creatorii piţipoancelor



Pseudovedetele sînt, cu voie sau fără de voie, creatoarele “prinţeselor” şi “reginelor” dîmboviţene. Mai precis, sînt modele pentru piţipoancele care vor să epateze.

A apărut o nouă specie de “star”: diva de sufragerie. Sau “vedeta” de apartament. Fata care se pozează singură în oglinda de la baie sau în cea de la vitrina plină de bibelouri şi mileuri. Toate se cred “unicate”, “stilate”, “adevărate”, “admirate” şi neapărat, “invidiate”. Unicat înseamnă inimitabil şi irepetabil. Or, generaţia pitzi se încadrează în aceleaşi tipare. Seamănă între ele de parcă ar fi trase la indigo. Asta ca imagine. Căci la capitolul cultură e jale. “Prinţesele”, “reginele”, “divele”, “mumoasele” sînt semi-analfabete! Scriu cu picioarele (în sus probabil), de asta uită cratima, în caz că ştiu ce-i aia. Maneliste înrăite, dezacordate, penibile şi ridicole se vor a fi (re)cunoscute, precum VIP-urile. Iată doar cîteva categorii de pitzi, precum şi cîntăcioasele care au lansat moda kitschului monumental.
La perdea!

Aici e o mică-mare diferenţă. Solistele, (chiar dacă au telefoane scumpe, nu se pozează singure în oglindă, ci merg la un fotograf profesionist să le facă un book. “Reginele” însă, nu dau 200 de euro pe un set de poze profi, pentru că, evident, nu-i au! Dar îşi imaginează că, aşa cum au ajuns mediatizate fetele de la pagina 5, nu-i exclus să le bage şi pe ele în seamă cineva. Mai sînt însă şi vedete de garsonieră (la propriu şi la figurat) care încă îşi mai fac poze în casă. Magda lu’ Tolea e una dintre ele. Mai sînt şi “divele” de la perdea. Bianca Rus s-a pozat cu nişte pene-n cap, la fereastră. De ce n-ar face şi “prinţesele” la fel?
Avem apoi “sorcovele”. Sînt acele “dive” care îşi pun pe ele ce găsesc prin dulap. Ori neasortate ori prea kitchoase şi implicit sclipicioase, criticate în nenumătare rînduri pentru felul în care se îmbracă: Blondy, Bambi, Candy Sexxy...
“Am bani şi am valoare”
Vă amintiţi, probabil, celebra fotografie a Monicăi Columbeanu, cu teancul de bani într-o mînă şi cu Iri... în cealaltă. Ceva mai de prost gust decît să te pozezi cu lei şi euro făcuţi evantai nu se poate! Decît să eliminăm gustul... Şi totuşi, zeci de “căpşunici” îşi înşiră bancnotele pe saltea, şi-i bagă la sutien sau îi flutură pur şi simplu prin faţa telefonului cu cameră. Moda în pielea goală a fost lansată de iepuraşii şi pisicuţele apărute prin Playboy – Nicoleta Luciu, Tridentele, Andreea Spătaru – le-au dat idei şi piţipoancelor mai îndrăzneţe. Cu singura deosebire că piţi se pozează cu sînii goi pe canapea, la carpetă, lîngă sobă, la calorifer, doar-doar s-o încinge atmosfera.
Ileana Lazariuc, Gina Pistol, Cosmina Păsărin şi multe altele care erau parcă angajate la cluburi, aşa de des călcau pragul locurilor amintite, au lansat moda “pitzi-fitze-lor”. Nu poţi să te mai duci ca omu’ la toaleta din club, că hop dai peste o “şedinţă foto” cu mopul în cadru, cu veceul, cu chiuveta şi hîrtia igienică la vedere.
Multe “dive” au arătat că au o mare deschidere spre muzică... şi nu numai. Adina de la Heaven, Betty (ex-Etnic) sau Anna Lesko au demonstrat că pot desface larg picioarele cînd vine vorba de imortalizat talentul din dotare.
Şi chiloţăraia din show-biz a fost scoasă la vedere. Vă mai amintiţi de “Bikiny party” şi “Mi-e frică, mi-e frică să dorm singurică”, melodiile cîntate de fostele Spice? Lavinia şi Doiniţa au dat startul şedinţelor foto în costum de baie în pat, în chiloţi pe canapea sau în bikini... oriunde şi oricînd. Şi obsesia pentru maşini tot de la vedete a plecat.
Nu există videoclip în care să nu fie şi-o maşină străină. Aşa s-a ajuns ca pitzi să se pozeze cu maşini extrem de scumpe. De cele mai multe ori cu maşinile altora. Uni-k poate spune că n-a trecut degeaba prin show-bîz: acum toate pitzi-ţoapele se cred “unicate”.
Străfundurile gîndirii

Nu mai e nici o îndoială, s-a întors lumea cu fundu-n sus. La propriu. Dacă Anda Adam, Cristina Rus, Andreea Bănică îşi scot posteriorul în relief, şi alte tinere au găsit de cuviinţă să-şi împopoţoneze dosul în pantaloni mulaţi, cu briz-brizuri, pietricele şi floricele şi să-l scoată, bombastic, în evidenţă. Prin urmare, a devenit un adevărat ritual ca fetele să-şi pozeze fundul! Deh, fiecare cu ce are prin dotare. Cel mai ciudat exemplu este însă cel dat de Andreea Bălan şi Andreea Antonescu. Fostele “Andrele” şi-au lepădat hainele de piţipoance, însă veritabilele piţzi au descoprit abia în această perioadă... moda de acum 10 ani!
Pseudovedete la perete

Există şi pseudovedete la perete. De aici şi obsesia “prinţeselor”, “principeselor” sau a “păpuşicilor Barbie” să se tragă în cadru şi să-şi pună pe tapet “mîndreţea şi frumuseţea”, “talentul din Occident”, “valoarea şi mişcarea”, ca să cităm chiar (răs)folositele şi răsuflatele lor expresii. Oare de ce şi-or face fetele astea poze sprijinind pereţii? Le-o fi plăcut să stea la colţ cînd erau mici şi vor să repete isprava? Sau e singurul loc din casă care poate fi arătat? Şi-apoi de ce în aceste poziţii? De zici că au crampe la stomac sau le-a lovit o criză lombară. De ce-şi pun sandalele cu toc în pat sau stau machiate sub duş? De ce îşi pun ochelari de soare noaptea? De ce fac gimnastică în bucătărie şi plajă în baie? De ce îşi desenează steluţe-n păr şi buze pe poponeţ? De ce-şi încordează boticul?Există o explicaţie: fac şi ele ce văd prin media. Copiază modele de prost gust.